Ha céget akarunk alapítani, nem árt előre eltervezni mindent. Először is el kell döntenünk, hogy milyen cégformában gondolkodunk. Ehhez vegyük figyelembe a rendelkezésünkre álló kezdőtőkét, a távlati célokat, és persze hogy egyedül vagy társtulajdonosokkal együtt akarunk-e belevágni.

Ha többen vagyunk, érdemes még a cégalapítás előtt tisztázni a jogviszonyokat, a társaság működését, a finanszírozási és felelősségvállalási kérdéseket. Emellett egy ütőképes üzleti terv sem árt, mert segít felkészülni a váratlan helyzetekre.

Persze az ötleten és vállalkozási kedven túl számos más dologra is szükségünk lesz. Nézzünk utána, hogy a kiválasztott cégformának milyen feltételei vannak. A korlátolt felelősségű társaság alapításához kell egy minimális kezdőtőke, egy részvénytársaság esetén már igazgatóság és felügyelő bizottság is szükséges lesz.

Bármilyen formát is választunk, szükségünk lesz egy székhelyre, ami lehet a saját otthonunk, de egy bérelt iroda is. Ha nem a mi nevünkön van a bejelentett cím, a Kormányhivatal felé le kell igazolnunk, hogy béreljük vagy hogy milyen jogcímen használjuk.

Minden, amire szükség lehet és lesz 

Egy cég alapításához elengedhetetlen lesz az ügyvéd igénybevétele. Ügyvéd nélkül nem megy. Ezt a kérdést nem szabad félvállról venni, hiszen fontos a biztos alapokon nyugvó jogi háttér. Emellett egy jó könyvelőt is érdemes megbízni. Nem arról van szó, hogy magunk ne tudnánk elintézni a könyveléssel kapcsolatos feladatokat, de egy szakember jobban rálát, és a lehetőségeinkkel is tisztába van, így nagy segítség lehet.

Egy céges bankszámlaszám megléte is alapfeltétel, hogy HUF vagy EUR alapú, azt a vállalkozás vevőköre határozza meg.

Ha nagyban gondolkodunk egy informatikusra is szükségünk lesz, aki a technikai és weboldalhoz szükséges hátteret megteremti. A cégnév kiválasztása is fontos, így egy ingyenes cégnév keresőben ellenőrizzük le, hogy a kiválasztott név szabad-e. Komoly jogi problémákba futhatunk, ha ezt nem tesszük meg.

Biztos alapokkal, és jó tervezéssel a cégalapítás, és maga a cégindítási is gyerekjáték lesz. Mivel egy kft alapítás 1-2 nap alatt is meglehet, a felkészülést a kezdetekre nem szabad elkapkodni.

Ajánlott írások