A legtöbb egyéni vállalkozó és cégtulajdonos számára nem ismeretlen a KATA betűszó. Ez egy adózási forma, aminek a lényege, hogy a vállalkozó minden hónapban fizet egy meghatározott összeget, ami lehet 25, 50, vagy 75 ezer forint, ezzel váltja ki a járulékokat és egyéb vállalkozást terhelő adókat, kivéve az iparűzési adót.

Ez az adózási forma nagyon népszerű az egyéni vállalkozók, az egyéni cégek, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaságok és közkereseti társaságok között.

Természetesen előfordulhat, hogy jogilag választhatná egy cég ezt az adózási formát, de mégsem élhet vele. Két ilyen eset lehetséges. Ez egyik, ha a vállalkozás adószámát az adóhatóság az új adónem választásának bejelentését megelőző két éven belül törölte, vagy ezen időszakban a vállalkozás adószáma jogerősen fel volt függesztve.

A másik eshetőség, amik egy cég nem élhet a KATA lehetőségével, ha az adóalanyiság választásának évében saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése besorolású tevékenységből bevételt szerzett.

A KATA előnyei és hátrányai 

Amennyiben a fent említett két kizáró ok nem áll fent, akkor bátran választhatjuk ezt az adózási formát. Sokan élnek is vele, hiszen számos előnye van. Az hozzá kapcsolódó adminisztráció nagyon egyszerű, hiszen csak bevételi nyilvántartást kell vezetni. Az is előny, hogy a fixen befizetett összeg, szinte minden adónemet kivált.

A KATA adózó egészségbiztosításra és nyugdíjellátásra is jogosult, és GYED vagy GYES esetén is igénybe vehető. Az ÁFA mentesség is nagyon kecsegtető, mivel 8 millió forintos bevétel alatt nem kell az áfát felszámítani.

Az előnyök mellett természetesen hátrányai is vannak, amiket nem árt, ha figyelembe veszünk, mielőtt ezt az adózási formát választanánk. Az iparűzési adót nem váltja ki, azt fizetnünk kell. Fokozott odafigyelést igényel, mivel adótartozás esetén törlik a jogosultságunkat.

Az egyszerű adminisztráció csak akkor áll fent, ha nincs alkalmazott. Amennyiben van, az nagyban meg tudja bonyolítani a dolgot. Ellátásra ugyan jogosultak leszünk, de ennek az összege minimális lesz.

Ajánlott írások