A családi vállalkozás egy nagyon népszerű vállalkozási mód, hiszen a család maga már egy egység, így magától értetődő, hogy nem csak a mindennapi teendőkben, de a megélhetés tekintetében is összefognak a családtagok. Mivel a saját megélhetésük a tét, értelemszerűen elkötelezettek, és elhivatottak a munka szempontjából, legalábbis optimális esetben így van.

Magyarországon azokat a mikro- és kisvállalkozásokat jelenti a családi vállalkozás, amelyben a családtagok vesznek részt, általában a vállalkozás tulajdonosai.

Bár a meghatározás világszerte nem egységes, hazánkban a döntő motívum, hogy egy vállalkozás családi vállalkozásnak mondhassa magát, hogy a tulajdonosi kör a családból kerüljön ki, a családtagok személyesen is közreműködjenek a vállalkozás életében, illetve jelen legyen a vállalkozás átadási motívum.

Természetesen alkalmazottak lehetnek mások is, de ahhoz, hogy családi vállalkozásnak lehessen nevezni, legalább két családtagnak kell tulajdonosi jogviszony, és jelen is kell lenniük a vállalkozás életében.

Hogyan lesz sikeres egy családi vállalkozás?

Vannak egy családi vállalkozásnak olyan sarkalatos pontjai, ahol eldől sikeres lesz, vagy eleve bukásra van ítélve. De mik is ezek a pontok? Az első, és talán legfontosabb, a szakmai hozzáértés. Hiába vagyunk lelkesek, ha nem értünk a szakmához, vagy nem szeretjük, sosem fog olyan bevételt termelni, mint szeretnénk.

A másik fontos alappillér, hogy bármilyen jók is vagyunk a szakmában, az önfejlesztésre mindig szánjunk időt, hiszen csak így fejlődhetünk. Mint minden vállalkozásban, a családi vállalkozásban sem csak a szakmához kell érteni.

Vannak olyan területek, amiket el kell sajátítanunk a szakmai tudáson túl, vagy fel kell venni rájuk egy hozzáértő embert. Ilyen területek a marketing, ami manapság már elengedhetetlen, az értékesítés, az ügyfélkezelés, és a könyvelési, adózási valamint jogi ügyek intézése. Persze nem kell mindent nekünk tudni, de alap szinten minden területtel foglalkoznunk kell.

A vezetés-szervezés kérdése is fontos, ahogy a konfliktusok kezelése is. Súrlódások a legjobb családokban is előfordulnak, de sosem szabad ezeket a vállalkozásra is kivetíteni.

Ajánlott írások