A családi vállalkozás egy nagyon gyakori és jól működő vállalkozási forma. De mivel a családon belül elkerülhetetlenek a viták, a vállalkozás esetén is lesznek olyan pontok, amikre kiemelten kell ügyelni, hogy ne csússzanak el a célok és a lehetőségek, és a vállalkozás igazán sikeres legyen.

Ne essünk abba a hibába, hogy az ovis gyerekünket kérjük fel egy fontos dizájner kérdésben, vagy egy hozzá nem értő családtag tanácsaira hallgatunk a szakértők helyett. De más dolgokon is elbukhat egy vállalkozás, lássuk a legfontosabb buktatókat.

Ha egy pályakezdő gyerek csöppen bele a családi vállalkozásba, az sok problémához vezethet. A gyerek, mint a családban, a vállalkozásban is kritizálni kezdi a szülők döntéseit a vállalkozás vezetésével vagy a marketinggel kapcsolatban. Persze szó sincs róla, hogy ne lehetne igaza. Csakhogy kellő tapasztalat híján egy új munkahelyen sem szabad észt osztani a nagyfőnöknek.

A szülők persze ilyenkor nem akarván megbántani a csemetét, teret engednek neki, vagy pont konfliktust generálnak a nagy ellenállással. Érdemes már az elején tisztázni a főnök-beosztott szerepeket, és a tanácsokat helyén kezelni, esetleg a kellő mértékben figyelembe venni.

Bukásra van ítélve, aki túlbecsüli magát vagy a családtagokat, és alul a szakértőt

Gyakori hiba a családi vállalkozásoknál, ha valaki nagyobb befolyással bír, mint azt a tudása engedné. Ha felfogadunk egy szakértőt, az pénzbe fog kerülni, nem is kevésbe, ugyanakkor a tanácsait fizetjük meg, amivel előre tudjuk lendíteni a vállalkozást. Nem szabad hagyni, hogy a szakértő tanácsait lebecsüljük, csak mert nem akarjuk megbántani a családtagokat, mert nekik más a véleményük.

Az sem túl szerencsés, ha túlzottan dicsérünk, és nem fogalmazunk meg hibák esetén kritikát. Sok családi vállalkozás bukott már el azon, hogy a családtagok féltek az esetleges vitáktól.

Az eltérő hozzáállás és munkastílus is konfliktusforrás lehet. Egy maximalistát mindig zavarni fog egy lazább munkastílus, ezeket az elvárásokat jobb előre tisztázni. Ahogy az sem szerencsés, ha lebecsüljük a másik munkáját. A vállalkozás munka, nem szabad belekeverni a családi konfliktusokat, de ez fordítva is igaz.

A családi életbe nem generálhat veszekedést egy vállalati vita. A legjobb vállalkozás is bukásra van ítélve, ha a munka a családi kapcsolatok feszültségét a munkába is átvisszük.

Ajánlott írások