A Nemzeti Adó és Vámhivatal az év elején küldött egy tájékoztatást a cégeknek, hogy fontolják meg a kisvállalati adóra való áttérést. De mi is az a Kisvállalati adó, röviden KIVA, és miért is jó a cégeknek? A KIVA, azaz a kisvállalati adó egy egyszerűsített adófajta, amelynek az a célja, hogy kiváltson három másik vállalkozások által fizetendő adónemet: a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, és a társasági adót.

Ennek mértéke 2020. január 1-től mindössze az adóalap 12%-a, eredetileg 16% volt, majd 13%.

A három adónem kiváltásán túl, a KIVA előnye, hogy így a személyi jellegű kifizetéseket csak 12 % adó terheli 19% helyett, az osztalékként ki nem fizetett nyereség után nem kell adót fizetni, illetve az adminisztráció is egyszerűbb.

Ez azoknak a cégeknek jó, ahol sok az alkalmazott, vagyis magasak a fizetések és a bérjárulékok, és a személyi jellegű kifizetések meghaladják a vállalkozás nyereségét. Illetve azoknak is célszerű ezt az adózási formát választani, aki a nyereségüket inkább visszaforgatnák, mivel a vállalkozás növekedése a céljuk.

Feltételei is vannak a KIVA választásának?

Természetesen vannak, ahogy minden más adózási formának is. Bt-k, kft-t, zrt-k, egyéni cégek, szövetkezet, a végrehajtó irodák, ügyvédi-, szabadalmi-, és közjegyzői irodák, de külföldi vállalkozók is választhatják a kisvállalati adózást.

Ahhoz, hogy egy cég a KIVA mellett dönthessen, az átlagos statisztikai létszáma nem haladhatja meg az 50 főt, és az árbevétele és a mérlegösszege a kapcsolt vállalkozásokkal együtt sem haladhatja meg az 1 milliárd forintot. A KIVA éves elszámolású adónem, az adóbevallást a szokásos módon kell beküldeni.

Hogy a KIVA alá tartozzon egy cég, csak be kell jelentenie, és a következő hónap első napjától lép életbe. Akár év közben is igényelhetjük. Ha új vállalkozásról van szó, akkor azt a cégbejegyzési kérelemmel együtt kell igényelni és benyújtani, az erre meghatározott formanyomtatvány formájába.

Visszatérni a társasági adózásra is ugyanilyen egyszerű, viszont időponthoz kötött: legkorábban az adóév december 1-jétől legkésőbb december 20-ig lehet elektronikus úton, szintén formanyomtatvány segítségével a NAV felé kell benyújtani.

Ajánlott írások