A cégalapítás nehéznek tűnhet, hiszen annyiféle vállalkozási forma létezik. Ha az ötletek és az álmok már megvannak, jöhet a hivatalos út, de jó, ha tisztába vagyunk vele, hogy a mi álmunk milyen formában valósítható meg. Ha kicsiben szeretnénk kezdeni, és eleve a személyesebb, kisebb léptékű terveink vannak, valamint túl sok kezdőtőkével rendelkezünk, a betéti társaság lesz számunkra az ideális megoldás. A működtetése sem bonyolult, és nincs meghatározva kezdőtőke minimum sem. Az induláshoz jó kezdet.

Ha már egy kicsivel nagyobb álmokat dédelgetünk, és a kezdeti kevés tőke ellenére nagyobb üzleti volumenben gondolkodunk, akkor a korlátolt felelősségű társaság, vagy is kft a jó választás. Amennyiben óriási terveink vannak, és a kft lehetősége kevés, akkor részvénytársaságban érdemes gondolkodnunk.

Ez egy jóval bonyolultabb forma, mint az első kettő, a legbonyolultabb a magyar cégjogban, ezért érdemes jól megfontolni. Ráadásul a kft-t bármikor átalakíthatjuk Rt-vé, szóval nem feltétlen kell ezzel kezdenünk.

Mire lesz szükségünk a cégalapításhoz?

Ha a betéti társasági formát választottuk, akkor egyszerűbb a dolgunk, azonban egy kft alapításához már több minden is kelleni fog. Bárhogy is döntöttünk, szükségünk lesz egy jól csengő cégnévre, egy székhelyre, ahol a központi ügyintézést tudjuk intézni, alaptőkére, melynek ténylegesen meg kell jelennie a céghez tartó bankszámlán is.

Hogy ennek minimum mekkora összegnek kell lennie, az a cégformától függ. Emellett kell valaki, aki cégvezető/ügyvezető lesz. Ezen túl honlapra, ügyvédre, és egy jó könyvelőre is szükségünk lesz.

Egy kft alapítása már 1-2 nap alatt is megvan. Az sem mindegy, hogy egyedül vagy többed magunkkal vágunk bele a cégalapításba. Ha nem egyedül vágunk bele a cégalapításba, akkor célszerű megtervezni a cég működését, mint például a taggyűléseket, nyereség és veszteség viselése, a tőkehiányra vonatkozó vállalások, vagy a hitelek kérdése.

Az üzleti tervről sem szabad megfeledkezni, e nélkül inkább bele se vágjunk. Persze mindig történhetnek váratlan helyzetek, de egy jó üzleti tervvel csak kisebb meglepetések érhetnek minket.

Ajánlott írások