Tudom durván hangzik de sajnos gyakran előforduló probléma. Ha egy párkapcsolatban az egyik fél bántja a másikat az a legokosabb, ha azonnal véget vetünk az egésznek. Nincs olyan hogy “biztos megérdemeltem” nincs olyan hogy minden alkalommal bocsánatot kér virágokkal halmoz el és esdekel hogy bocsáss meg csak most az egyszer még.

Az erőszaknak nincs helye sehol, semmilyen körülmények között. Ezt érdemes még csírájában elfojtani, de legalább is minél hamarabb. Az ilyen emberekkel nem csak közös jövőt nem szabad tervezni, de gyereket szülni sem.

Persze olyan is van, hogy az erőszakos hajlam csak jóval később, mikor már gyerek vagy gyerekek is van / vannak derül ki. Ebben az esetben őt / őket is menteni kell. Próbáljunk meg olyan messzire kerülni a bántalmazótól, amennyire csak lehet és mindenféleképpen jelentsük az esetet. Sajnos mivel a menekülésre nem minden nőnek van lehetősége, sok gyerek és nő él le egy teljes életet testileg és lelkileg megnyomorítva, ha csak nincs rá lehetőségük, hogy legalább a későbbiek folyamán kiszabaduljanak a bántalmazó fogságából.

Új életet kezdtem, de az exem zaklat

Mehetnek tönkre kapcsolatok bármilyen okból kifolyólag, és, ha a problémákat nem tudja tisztázni a két fél, mert egyikük nem kompromisszumképes vagy sokkal súlyosabb az ok, akkor kénytelenek vagyunk változtatni, ami azzal jár, hogy elhagyjuk az illető felet. De sok esetben sajnos előfordulhat, hogy az elhagyott fél zaklat, ez esetben mindenképpen kérjük a hatóságok segítségét. Mivel a menekülés nem teszi lehetővé, hogy összeszedhessük a holminkat, annak vagy búcsút kell intenünk vagy kérjük a bíróság segítségét. Utóbbira nincs sok esély. Ha gyermek / gyermekek is vannak már egy kapcsolatban, akkor esetleg őket figyelembe véve tesz lépéseket az ügyben a hatóság.

Mivel a bántalmazást nem csak férfiak, hanem nők is elkövetik, attól, hogy “mégis csak az anyja”, el kell tekinteni és biztonságba helyezni a gyereket / gyerekeket. Ha úgy érzi az illető, nincs felkészülve arra, hogy egyedül folytassa a gyermeke, gyermekei nevelését, itt az ideje annak, hogy beletanuljon a dologba vagy keres maga mellé egy segítséget. Az a legjobb, ha családtag. Egy új kapcsolat kialakítása is lehet megoldás, de ezt ekkor már körültekintéssel tegyük és vigyázni kell, hogy ne zúdítsuk rögtön a gyerekekre. Ilyenkor a türelem és a fokozatosság fontos, de akadhatnak olyan esetek is, amik erre nem adnak lehetőséget. Ez esetben mindkét félnek alkalmazkodnia kell.

Ajánlott írások