Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.

De vajon hogyan érdemes linket építeni, mit kell róla tudni pontosan? Az alábbi írásunkban erre a kérdésre adjuk meg a választ.

A linképítésről röviden

Amennyiben sikerül megfelelően linket építeni, tehát erős weboldalakra elhelyezni a saját weblapunk linkjét, akkor várhatóan több látogató érkezik hozzánk, mind a hivatkozási forrásnak, mind pedig az organikus forrásnak hála. Javul a helyezés a Google találati listáján, egyes kifejezésekre igen előkelő helyen találhatjuk magunkat. Persze felmerülhet a kérdés, hogyan érdemes linket építeni, hogyan működik ez 2024-ben és milyen megoldásokkal érdemes dolgozni.

A keresőoptimalizálás részei

A keresőoptimalizálást három nagy részre lehet bontani. Van az off-page, amely tartalmazza a backlinkeket, a weboldal hivatkozások szerzését más oldalakról, mint a linképítés. A másik terület az on-page SEO, az adott weboldal tartalmának optimalizálása, valamint a technikai SEO, ami az oldal indexálhatóságát foglalja magában.

Korábban a linképítést még úgy végezték, hogy a webmesterek össze-vissza, sokszor random oldalakra helyezték ki a linkeket. Ekkor még a mennyiség volt a cél, nem pedig a minőség. Pár év alatt a kocka megfordult, ez ma már nem hozna eredményt. Rengeteg olyan weboldal és hálózat jött létre, amelynek célja sosem a felhasználók kiszolgálása volt, hanem a rendszer kijátszása. Ennek oka, hogy 2012-ben létrejött a Google Penguin algoritmus frissítés, ekkortól kezdi el büntetni a Google a gyenge minőségű oldalakról származó linkeket.

Milyen a jó link?

Releváns, hasznos, természetes. Fontos tehát, hogy az interneten található weblapokat úgy kell elképzelni, mint egy hatalmas pókháló. A csomópontok a honlapok, a közöttük lévő kapcsolatok pedig az említett backlinkek. A hálózat közepén található oldalaknak van a legtöbb direkt és indirekt kapcsolata. Amennyiben ezeknek a linkeknek jó a minősége, tehát prémium oldalakról származnak, akkor az adott oldal hitelesebb lesz, mint bárki, aki a hálózat szélén található.

Mitől lesz hiteles?

Attól, hogy az adott témában sok weboldal hivatkozik rá, mint hiteles forrás. Ahogy az emberi és a szakmai kapcsolatoknál, ha valakit gyakran ajánlanak, mert jól végzi a munkáját, az hitelesebb lesz, mint a kezdők vagy a csalók. Nem az a fontos tehát, hogy hány linket kapunk, hanem az, hogy abból mennyi releváns, hányan kattintanak onnan át a mi weblapunkra.

Ha szerzünk egy linket egy nagyobb oldalról, mint a Forbes vagy éppen az Index, akkor nagyobb lesz az elismerés, mintha egy éppen most létrehozott ingyenes weboldalon kaptunk volna egy backlinket. A cél tehát az lenne, hogy olyan oldalakról szerezzünk hivatkozást, amik hitelesek és sokan olvassák őket.

Ellenőrizhető a hitelesség?

Igen, mégpedig több módon is. Erre vonatkozóan ugyanis több mérőszám létezik, mint a MOZ által létrehozott Domain Authority (DA) és Page Authority (PA). A DA a teljes domain hitelességére vonatkozik, mint a PA egy adott oldalra vagy aloldalra. Az érték 1 és 100 között lehet, az 1 a legkevésbé hiteles, míg a 100-as értékűben nyugodtan meg lehet bízni. A cél az, hogy olyan helyről szerezzünk linket, ahol mind a két szám elég magas.

Miért fontos a relevancia?

A releváns linkek segítenek a Google számára meghatározni, hogy az oldalunk milyen témában hiteles. Ha egy weboldal például a kertészkedésről szól, és más kertészeti oldalak linkelnek rá, az növeli az oldal hitelességét a keresők szemében. Ezáltal nagyobb eséllyel fogunk előkelő helyen szerepelni a kapcsolódó keresőkifejezésekre.

Hogyan szerezzünk releváns linkeket?

A releváns linkek megszerzése érdekében fontos, hogy kapcsolatokat építsünk ki más, hasonló témájú weboldalakkal. Ez történhet vendégcikkek írásával, közös projektek létrehozásával, vagy akár szakmai fórumokon való aktív részvétellel. Ezen kívül érdemes olyan tartalmakat készíteni, amik hasznosak és informatívak, így mások is szívesen hivatkoznak rájuk.

A minőség fontossága

A linképítés során a minőség mindig fontosabb, mint a mennyiség. Egyetlen link egy megbízható, magas DA és PA értékkel rendelkező oldalról többet érhet, mint több tucat link alacsony minőségű weboldalakról. Az ilyen minőségi linkek nemcsak a keresőoptimalizálásban segítenek, hanem hitelesítik is az oldalunkat a látogatók szemében.

A természetesség fenntartása

Fontos, hogy a linképítés során a természetességet tartsuk szem előtt. Ha a Google algoritmusai azt észlelik, hogy mesterségesen próbáljuk növelni az oldalunkra mutató linkek számát, akkor büntetésekkel sújthatják a weboldalunkat. Éppen ezért a linképítés során mindig törekedjünk arra, hogy a folyamat organikus és természetes legyen.

Konklúzió

A linképítés összetett folyamat, ami sok odafigyelést és stratégiát igényel. Az off-site keresőoptimalizálás során szerzett linkek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy weboldalunk hitelesebb legyen, és előkelőbb helyet érjen el a keresőmotorok találati listáján. A relevancia, minőség és természetesség hármas elvének betartása segíthet abban, hogy a linképítés sikeres legyen, és hosszú távon is eredményeket hozzon.

Forrás: SEOVIP.hu

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi az a backlink?

A backlink olyan külső hivatkozás, amely egy másik weboldalról mutat a mi oldalunkra. Ez növeli az oldalunk hitelességét és segíti a keresőoptimalizálást.

Hogyan ellenőrizhető egy weboldal hitelessége?

Egy weboldal hitelessége többféle módon ellenőrizhető, például a MOZ által kidolgozott Domain Authority (DA) és Page Authority (PA) mérőszámok segítségével.

Miért fontosak a releváns linkek?

A releváns linkek segítenek a Google számára meghatározni, hogy az oldalunk milyen témában hiteles, ezáltal növelve az oldalunk keresőoptimalizálási értékét.

Mit jelent a természetes linképítés?

A természetes linképítés azt jelenti, hogy a linkek organikusan, természetes módon kerülnek elhelyezésre más weboldalakon, nem mesterségesen létrehozott linkhálózatok révén.

Milyen büntetésekkel sújthatja a Google a mesterséges linképítést?

A Google Penguin algoritmus bünteti a mesterséges linképítést, amely gyenge minőségű, nem releváns oldalak linkjeit foglalja magában. Ez a keresőmotorban való visszasorolást eredményezheti.

Mi a különbség az on-page és az off-page SEO között?

Az on-page SEO az adott weboldal tartalmának és szerkezetének optimalizálásával foglalkozik, míg az off-page SEO a weboldalra mutató külső linkek megszerzésével és azok minőségével foglalkozik.

Zárszó

A linképítés nem csupán technikai feladat, hanem stratégiai munka is, ami hosszú távon meghatározza a weboldal sikerét. A megfelelő linkek megszerzése, a minőség és relevancia szem előtt tartása elengedhetetlen a hatékony keresőoptimalizáláshoz. Az organikus és természetes linképítési gyakorlatok alkalmazása pedig biztosítja, hogy weboldalunk stabil alapokra épüljön és a Google szemében is hiteles legyen.

Ajánlott írások