Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ha egyedül vannak egy vállalkozásban, akkor csak egyéni vállalkozók lehetnek, és a cégalapításhoz szükség lesz társtulajdonosokra is. Pedig ez egyáltalán nincs így. Nem csak egyéni vállalkozásban gondolkodhatunk, hanem egyéni cég alapításában is. A kettő között komoly különbségek vannak, lényegében olyanok, mint bármilyen más cégforma esetén.

A legnagyobb különbséget a kettő között a felelősségvállalás mértéke jelenti. De mit is jelent az egyéni vállalkozó és mit az egyéni cég?

Egyéni vállalkozó az, aki természetesen személyként üzletszerű gazdasági tevékenységet végez. Aki ezt a vállalkozási formát választja, nincs más dolga, mint bejelenteni ezt a nyilvántartást vezető szervhez a törvényben meghatározott módon akár elektronikusan is. Ehhez egyéni vállalkozói igazolvány sem kell.

Ez egy egyszemélyes vállalkozási forma, nem rendelkezik jogi személyiséggel, és a teljes magánvagyonával felel a saját vállalkozásában esetlegesen bekövetkező tartozásokért, ami egy lényegesen nagyobb kockázat, mint az egyéni cégek esetében.

Mit jelent az egyéni cég?

Az egyéni cég, egy olyan vállalkozási forma, amit egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő természetes személy, vagyis egyéni vállalkozó alapít, amely a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel valósul meg. Egyéni céggé nem válik valaki, hanem alapítja, ami fontos különbség, például az illetékfizetés kapcsán is.

Az egyéni cégnek nincs jogelődje, mivel az egyéni vállalkozó nem válik automatikusan egyéni céggé, alapító okirat szükséges ügyvédi ellenjegyzéssel, amely a cégbírósági bejegyzéssel válik működőképessé.

Az egyéni cég előnye, hogy az egyéni vállalkozó lényegében cégként működik tovább, és élvezheti a cégek nyilvánosságára vonatkozó szabályozás előnyeit. A másik nyomós érv, az egyéni cégek alapítása mellett, hogy míg az egyéni vállalkozó korlátlanul felel a magánvagyonával a kötelezettségeiért, addig az egyéni cégek a kft-khez hasonlóan korlátozott mértékben.

Ahhoz, hogy egyéni céggé váljunk az egyéni vállalkozó státuszt meg kell szüntetnünk, és nem csak szüneteltetnünk.

Ajánlott írások