Akinek valamilyen vállalkozása van, nem lehet számára ismeretlen fogalom a TEÁOR szám. A TEÁOR lényegében a gazdasági tevékenységek osztályozási rendszere. Ezek bejelentett és nyilvántartott tevékenységi körök, bármilyen vállalkozásunk is van, ebben a listában szerepelnie kell a tevékenységének. A jelenleg működő rendszert nem Magyarországon találták ki, az Európa Parlament adott ki egy rendeletet erre vonatkozóan 2006-ban, aminek értelmében NACE Rev.2 rendszerét magyar vonatkozásban kellett átültetni

A TEÁOR szám felesleges macerának és egy újabb hasznavehetetlen adatnak tűnhet, pedig számos helyen alkalmazzák. Elsősorban persze gazdaságstatisztikai haszna van, de ezen túl közigazgatásban is használják, mint például a cégnyilvántartásban, az adóalany-nyilvántartásban, a bíróság nyilvántartásában is, hiszen a jogszabályok a tevékenységek azonosítására a TEÁOR kódokat veszik alapul, és ezek segítségével hivatkoznak.

Ha tudni akarjuk, hogy milyen jogszabályi rendelkezések vonatkoznak a vállalkozásunkra, jó, ha pontosan tudjuk a TEÁOR számunkat, vagy számainkat, hiszen így könnyebben megtalálhatjuk, amit keresünk.

Fel kell tüntetni valahol a TEÁOR számot, vagy csak jó, ha tudjuk, mi az? 

A tevékenységi körök meghatározási rendszere egyáltalán nem új keletű. Mielőtt az Európa Parlament rendszerét átvették volna hazánkban, már előtt is létezett ilyen rendszer. A 1973-ban bízta meg a Központi Statisztikai Hivatalt az akkori kormány, hogy dolgozzák ki a tevékenységi körökre vonatkozó rendszert és számozást.

Ettől fogva a TEÁOR számokat fel kellett tüntetni mind cég és vállalkozás társasági szerződésében. Ez plusz terhet rótt a cégekre, hiszen ha központilag változott egy szám, azt a társasági szerződésben is változtatni kellett, ráadásul mindezt a cégek költségén.

Hogy csökkentsenek a cégek adminisztratív terhein, 2009-től nem volt kötelező az alapító okiratokban és társasági szerződésekben feltüntetni a TEÁOR számít. Ez az intézkedés azt vonta maga után, hogy a cégeket nem lehetett TEÁOR szám alapján visszakeresni.

Mivel ez nagyon sok ügyintésé módot tett lényegesen nehezebbé, 2012-ben visszaállították az eredeti állapotot, és ma már újra kötelező a TEÁOR szám feltüntetése a céges alapdokumentumokban.

Ajánlott írások