A merevedési zavaroknak több típusa létezik, és míg a végeredmény ugyanaz, az okok különbözőek lehetnek. Sok esetben szervi, más esetekben neurológiai okok állnak a háttérben. A potenciagondok egyre többeket érintenek és ezek általában életmódbeli változtatásokkal megoldhatók, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy mi is okozhat merevedési zavart.

Szervi hátterek

A hopkinsmedicine.org a témával kapcsolatban közzétett cikkében leírta, hogy a szervi hátterű merevedési zavar magában foglalja a pénisz artériáinak, vénáinak, vagy mindkettőnek a rendellenességét és különösen idősebb korban, ez a zavarok leggyakoribb oka. Ha artériás okok állnak a háttérben, akkor az általában érelmeszesedés következménye, ez pedig olyan kockázati tényező, melyet lehet csökkenteni. Az alacsonyabb koleszterinszint, a kevesebb túlsúly, a vérnyomásproblémák rendezése mind segítenek ebben.

Sok szakértő úgy céli, hogy a pénisz testében lévő simaizomszövet részleges vagy teljes elsorvadása, vagy felesleges szövetek növekedése mind problémát okozhatnak a szilárd erekció fenntartásában. A merevedési zavar korai tünetei közé tartozik az erekció fenntartásának csökkent képessége, ilyenkor nem a vénákkal van a probléma, sokkal inkább az azokat körülvevő simaizmokkal. Merevedési zavart okozhat továbbá a cukorbetegség, az Egyesült Államokban mért statisztikai adatok szerint a cukorbeteg férfiak 35-50 százaléka érintett a problémában.

Lelki és neurológiai okok

A lelki okok is nagyon sokfélék lehetnek, ezek egyike a depresszió, ami önmagában is hozzájárul a potenciaproblémák kialakulásához, de egyszer antidepresszánsok még további zavarokat is okozhatnak.

A neurológiai okok, vagyis az idegproblémák is okozhatnak merevedési zavarokat. Ilyen például a krónikus alkoholizmus, a cukorbetegség, a szklerózis multiplex, a nehézfém-mérgezés, a gerincvelő- és idegsérülések és a kismedencei műtétekből eredő idegkárosodások is okozhatnak merevedési zavarokat. Van, hogy a zavarok hátterében bizonyos gyógyszerek állnak, ezek lehetnek vérnyomáscsökkentők, a már említett antidepresszánsok vagy kemoterápiás szerek. A hormonrendszer változásai, zavarai is okozhatnak ilyen zavarokat.

Akármi is áll a háttérben, a problémával foglalkozni kell, hisz ha tartósan fennáll, az nagymértékben befolyásolja a párkapcsolatot, az érintett, az érintettek önbecsülését.

Ajánlott írások