Sokan mondogatják tavasszal, hogy fáradtabbak, ingerültebbek, türelmetlenebbek. Persze a tavaszi fáradtságra szokták fogni, mások pedig csak legyintenek, hogy ilyen nincs is. De a helyzet az, hogy valóban létezik ez a jelenség.

Természetesen lehetünk fáradtak más okból is, nemcsak a tavaszi fáradtság lehet a tünetek okozója. Megesik, hogy rosszul alszunk egy külső tényező miatt, mondjuk, a gyerkőcnek épp jön a foga, és nyűgösebb, esetleg jobbak terheljük magunkat, így fáradtabbak is vagyunk.

Ugyanakkor a tavaszi fáradtságot sem szabad kizárni, különösen február, március, árpilis környékén. Lényegében arról van szó, hogy a szervezetünk épp átáll télről a tavaszra, változik a hormonszintünk, ez pedig okozhat fáradtságot, rossz közérzetet, de akár alvászavarokat is.

Sokan hiszik ilyenkor, hogy depressziósak, pedig lehet, hogy csak szervezetünk áll át nehezebben egyik évszakból a másikba. A pontos diagnózis érdekében természetesen célszerű felkeresni a házi orvosunkat, mert nem kizárt a depresszió vagy más betegség sem.

Mit tehetünk a fáradtság ellen?

A tavaszi fáradtság, és persze önmagában a fáradékonyság ellen is sokat tehetünk. A jobb alvás elősegítése érdekében célszerű időben lefeküdni este, elalvás előbb kevesebbet használni az okostelefont és a tabletet, de a megfelelő hálószoba kialakítása is segíthet ebben.

Emellett érdemes több időt tölteni a szabadban a friss levegőn. Ez kulcsfontosságú a tavaszi fáradtság leküzdésében, de önmagában a fáradékonyság ellen is jó megoldás. A friss levegő hatására ugyanis több oxigén jut az agyba, mi pedig frissebbnek érezzük magunkat.

A tavaszi tisztítókúrákat is érdemes lehet kipróbálni. Az életmódunk vizsgálata fontos lépés, hogy kiderítsük, mi okozza a fáradékonyságot, már lehet, hogy ebben keresendőek az okok. Egy megfelelő életmóddal azonban frissebbek, energikusabbak lehetünk.

Az aromaterápia is segíthet a fáradtság lenne, akár lefekvés előtt, akár a stressz csökkentésében általában. A levendula, az eukaliptusz, a citromfű vagy a borsmenta párologtatása is jó lehetőség.

Ajánlott írások