A koronavírus járvány nem csak az emberek egészségében okozott komoly károkat, hanem a mindennapjaikban is. Persze azon túl, hogy ebben az időszakban tanácsos volt otthon maradni, az élet nem állhatott le. Viszont egyes ágaztok jobban megsínylették ezt a helyzete, mint bárki más. A szolgáltató szféra szinte teljesen leállt, hiszen vagy az alkalmazottak féltek dolgozni a vírusveszély miatt, vagy a vevők maradtak el ugyanerre hivatkozva. Komoly megtorpanás volt ez a gazdaságnak, és már mindenki várta mit lép a kormány.

Természetesen a Magyar kormány sem várt sokáig, és számos intézkedést hoztak, ami ha pótolni nem is tudja a veszteségeket teljesen, de csökkenti a terheket, és lehetőséget ad a vállalkozóknak és munkavállalóknak is arra, hogy ne legyen tömeges munkanélküliség és csődhelyzet.

Az intézkedések érintették az adózást, a hiteleket és a bérleti díjakat is, szinte minden olyan területet, amire az államnak befolyása volt. Természetesen a cégek vagyonát, hozzáállását nem tudták befolyásolni, de a lehetőséghez mérten próbáltak könnyíteni a terheken.

Mely ágazatok kapták a legtöbb segítséget?

Az első intézkedések között szerepelt a KATA-s adózók adómentessége, de ez nem minden ágazatot érintett. A taxisok voltak az elsők, aki részesültek a kedvezményből, de később számos más iparág is megkapta ezt a lehetőséget. A második körben közel 81 480 kisvállalkozó mentesült az átalányadó-fizetésétől június 30-ig.

A Kormány azt is megígérte, hogy a határidő kitolódik majd, amennyiben elhúzódik a járvány. Ráadásul a március egy előtt keletkezett adóhátralékok kifizetésére is haladékot adtak.

A kedvezmény nem csak a szolgáltatóipart, de az egészségügyi, és építőipari vállalkozásokat is érintette: fodrászat, szépségápolás, festés, üvegezést, villanyszerelés, egyéb humán egészségügyi ellátás, előadó-művészet, víz-, gáz- és fűtésszerelés, épületasztalosság, járóbeteg-ellátás, padló- és falburkolás, testedzési szolgáltatás és egyéb sporttevékenység, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátásával foglalkozó ágazatok mentesültek az adófizetés alól.

A turisztikai vállalkozásokra külön segítő intézkedési csomagot dolgozott ki a Kormány.

Ajánlott írások