A merevedési zavar a szexuális működéshez szükséges merevedés elérésének vagy megtartásának képtelensége. Ez egy igen gyakori szexuális probléma, ami az Amerikai Egyesült Államokban mintegy 30 millió férfit érint.

Sok esetben a háttérben fizikai okok állnak, mint amilyen a cukorbetegség, szívbetegség és az elhízás. Az olyan életmódbeli döntések pedig, mint a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás szintén vezethetnek potenciagondokhoz. Van azonban, hogy lelki okok húzódnak a háttérben.

Az okok felismerése

A merevedési zavarokhoz vezető lelki problémákat nem olyan könnyű felismerni és kezelni. Az egyik leggyakoribb ok a szorongás. Ennek a pszichológiai problémának valódi fizikai hatásai vannak. A szorongásról sokan feltételezik, hogy csak fejben létezik, azonban megnövekedett pulzusszámot, vérnyomásproblémákat és fáradtságot okozhat. Mindezek pedig hatással lehetnek a szexuális teljesítményre.

Az okok között olykor a stressz húzódik meg. Élete során mindenki tapasztalt már stresszt, néha ez erős motivációt, de ugyanakkor befolyásolhatja a szexuális teljesítményt elérésének és fenntartásának képességét. Ugyanígy ok lehet a depresszió, amit gyakran az agyban lévő kémiai egyensúlyhiány okoz. Ez pedig hatással lehet mind a szexuális vágyra, mind a szexuális funkcióra.

Az érzelmi kapcsolatban jelentkező problémák is kihathatnak a szexuális kapcsolatra. A viták, a rossz kommunikáció és a düh mind befolyásolhatják a szexuális vágyat és diszfunkciót. Ha a kapcsolaton belül nem sikerül ezeket megoldani, egy párterapeuta segíthet benne.

Amikor valaki először tapasztal merevedési zavart, aggódhat, hogy soha nem fogja visszanyerni normális szexuális funkcióját. Ez félelemhez vagy alacsony önbecsüléshez vezethet. Ezek az érzések pedig a későbbiekben is befolyásolhatják az erekció elérésének vagy fenntartásának képességét. Ez a ciklus pedig addig folytatódhat, amíg meg nem találja az érintett a megfelelő kezelést.

A merevedési zavarok hátterében álló okok kezelése általában nem gyógyszeres, inkább a terápia, a türelem és az idő jelent megoldást.

Ajánlott írások