Minden férfi szeretne jól teljesíteni az ágyban, de ez sajnos nem minden esetben történik meg. Talán nem is gondolnánk, de rengeteg férfit érint a potencia zavar, melynek hátterében a legtöbbször pszichés okok állnak.

A lelki eredetű potencia problémák kialakulásában a legtöbb esetben fontos szerepe van valamilyen okból átélt negatív szexuális élménynek, vagy kudarcnak. Egy ilyen eset elég ahhoz, hogy a férfi elbizonytalanodjon, és elveszítse az önbizalmát.

Ilyenkor érthető okokból elkezd csökkenni az önértékelés, ezzel szemben egyre inkább nő a további kudarctól való félelem. Persze megeshet az is, hogy valami testi probléma idézi elő a merevedési zavart, de a szervi és pszichés eredetű potencia problémákat bizonyos jelek alapján el tudjuk egymástól különíteni.

Ha például a reggeli merevedéssel nincs gond, ám partnerünkkel az ágyban mégsem jutunk egyről a kettőre, akkor biztosan lelki okai vannak annak, hogy akcióhelyzetben nem áll a zászló.

Számos lelki oka lehet a merevedési zavarnak

A szorongás, a stressz és a félelem egyáltalán nem tesz jót a szervezetünknek, ez a férfiak esetében az erekció hiányában is megmutatkozik. Ezt kiválthatja válás, megromlott párkapcsolat, vagy valamilyen konfliktus is. Friss kapcsolat esetén is előfordulhat ilyen probléma, hiszen ilyenkor fokozódik a férfiakban a bizonyítási vágy, és félnek a kudarcélménytől.

De ez természetesen nem csak azt jelenti, hogy potencia problémák esetében csak a párkapcsolattal lehetnek gondok.

Erekció romlást okozhat munkahelyi stressz, túlterheltség, és a munkahelyi konfliktusok is. A szorongás, és a stresszhelyzetek komoly önbizalomvesztéshez is vezethetnek, ennek negatív hatásai pedig az ágyban is megmutatkozhatnak. Emellett okozhatja még szexuális élettel kapcsolatos pszichés traumák, rossz élmények, sőt szexuális túlfokozottság is.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy igen fontos szerepe van a normális szexualitásban egy megértő, türelmes, problémákon átsegítő pár, így sokat segíthet az, ha őszintén tudunk partnerünkkel beszélni a problémáról.

Emellett fontos elmondani, hogy erekció zavarhoz a különböző pszichiátriai betegségek is vezethetnek, gondolhatunk itt a depresszióra, vagy a pánikbetegségre.

Ajánlott írások