A szexuális teljesítménytől való szorongás igen gyakori szexuális probléma, ez pedig merevedési zavarokhoz is vezethet, ami azt jelenti, hogy a férfinak nehézséget okoz az erekció elérése vagy megtartása. Vannak olyan módszerek, melyek segíthetnek a merevedési zavarok kezelésében, ha az a teljesítményszorongásból ered.

A teljesítményszorongás és a merevedési zavar többféleképpen is összefügghet, ha valaki úgy érzi, hogy nem képes megfelelni a partner szexuális elvárásinak, elkezdheti magát alkalmatlannak érezni, ez pedig olyan fizikai tünetekhez vezethet, mint a merevedési zavar.

A kutatók a merevedési zavarok számos oka közül kiemelt figyelmet fordítanak a teljesítményszorongással kapcsolatos okokra. Ezt pedig sok minden befolyásolja, a testkép, a péniszméret, a férfiasságról és a nemi szerepekről alkotott elképzelések, az internetes pornó használata és a párkapcsolati kérdések.

Az élet más területén megjelenő stressz is befolyásolhatja az illető mentális állapotát, és hozzájárulhat a teljesítménytől való szorongáshoz.

A teljesítményszorongás mindenkit másképp érint, mivel nem mindenki reagál ugyanúgy erre, a merevedési zavarok mellett például okozhat korai magömlést, az orgazmusra való képtelenséget, a szex iránti érdeklődés elvesztését.

A legtöbb férfi időről időre csalódik önmagában, amikor a szexuális teljesítményről van szó, ám az alkalmi merevedési zavar nem ad okot az aggodalomra. Ha azonban a csalódás félelemhez és szorongáshoz vezet, és ezek az érzések tartósan fennállnak, akkor akadályozhatják a jövőbeli szexuális aktivitást.

Vannak olyan módszerek, melyek segíthetnek a merevedési zavarok csökkentésében, az állóképesség növelésében és a szex minőségének javításában.

Egyszerű változtatások is segíthetnek, például az, ha az előjátékra koncentrálunk, így kevesebb lesz a nyomás, és ez javíthatja a szexuális élményt. A szexuális élvezet szenvedélyes és izgalmas kellene, hogy legyen, ehhez pedig érdemes új dolgokat is kipróbálni, melyek szintén segíthetnek a merevedési zavarokon.

A szorongás és a stressz megnehezíti az erekció elérését vagy fenntartását, érdemes ezeket is kezelni, akár meditációval, akár minőségibb alvással, rendszeres testmozgással.

Ajánlott írások