Ha elég ügyesek, kitartóak és merészek vagyunk, nem kell vagyonokat fizetnünk szakembereknek, hogy medence ékesítse az udvarunkat. Természetesen nem elég egy jó nagy gödröt ásnunk a földbe, de egy kis erőfeszítéssel és kitartással mi magunk is elkészíthetjük.

A munka alapos tervezéssel kezdődik. Fontos, hogy pontosan megtervezzük a medence építés helyét, és hogy legyen elég tér a gépészeti berendezéseknek, esetleg külső lépcsőknek. Érdemes mindent pontosan kimérni, és kijelölni.

Ezután neki is foghatunk az ásásnak, amennyiben ezt is magunk szeretnénk végezni. Ez fárasztó és időigényes munka. Dönthetünk úgy is, hogy ezt a folyamatot egy munkagépre bízzuk. Egy ilyen berendezés gyorsan, alig néhány óra alatt kiáshatja a medencénk alapjait. A kitermelt földet érdemes csak a munkafolyamat végén leszállíttatni, mert szükség lehet rá. A csövek lefektetése után jöhet a betonozás. Az aljzatbeton különböző vastagságú lehet, attól függően, milyen típusú medencét szeretnénk: műanyagot vagy zsaluköveset.

Mihez kérjük a szakember segítségét?

A műanyag medence esetén könnyű dolgunk van, hiszen csak a gépészeti elemek és csövek beszerelése igényel szakértelmet. Mivel ez a medence legfontosabb része, mindenképp érdemes szakemberre bízni. Épített medence esetén azonban nem csak ennél a műveletnél fontos a hozzáértő emberek bevonása.  A fóliázás egy nagy precizitást igénylő folyamat, hegesztés és ragasztás során készül. Hogy tényleg szép és fényűző legyen a végeredmény, bátran hívjunk szakembert.

Amikor elkészülünk az oldalfallal, a technikai berendezésekkel, valamint a fólia is a helyére kerül, jöhet a medence külső falának a feltöltése. Ehhez a kiásáskor keletkezett földet is felhasználhatjuk. Ha ezzel is készen vagyunk, jöhet a víz. A könnyebb tisztítás és karbantartás miatt érdemes csapvizet használni, hiszen kútvízzel lényegesen nehezebb lesz a dolgunk. A medence körüli területet szebbé és praktikusabbá tehetjük térkővel vagy akár műfűvel is. Ezután nem marad más hátra, mint csobbanni egy nagyot, és élvezni a hűsölést a forró nyári napokon.

Ajánlott írások